joi, 5 martie 2009

George Carlin - About religion


comentariile nu prea au rost :)

10 comentarii:

  1. n-am inteles daca esti pro sau contra. :)
    te-ar trada zambetul de la final nitzel, dar sa fiu sigura, mai bine intreb :P

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai sunt contra religiei, din motivele expuse si de acest om intr-un mod cat se poate de haios. As fii tradus ca vroiam ca toata lumea sa inteleaga ce spune omul asta, dar nu ar avea acelasi farmec din cauza ca nu pot traduce si adapta ca profesionistii de la TVR (Parca Margareta Nistor ii zicea aleia pentru care "fuck" = la dracu :)))) )

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu sunt de acord cu ce zicea domnul clovn. Cele 10 porunci nu sunt niste lucruri asa fara noima pe care se presupune ca trebuie sa le urmezi pt a fi fericit. Daca stam si analizam logic (chair dintr-un punct de vedere ateu) ele definesc liniile comportamentului uman in orice situatie, orice credinta ar avea sau n-ar avea. Cele 10 porunci sunt acolo pentru a-ti spune ca, daca le faci, o sa patesti ceva nasol, NU pentru ca te-ar pedepsi Dumnezeu, ci pentru ca lucrurile alea 10 iti schimonosesc sufletul si mintea. E ca si cum ti-ar zice parintii sa nu iti dai venele ca o sa suferi cumplit. TU ce faci ? Zici, hmm ce penibil, ia sa incerc sa le tai. Ei nu iti explica in detaliu ca doare + incet incet ti se scurge sangele din corp + iti pierzi cunostinta + mori incet. Iti zice sa nu o faci.
    Razboi, crime, foamete, coruptie ... = liberul arbitru. Dumnezeu dandu-ne libertatea de a face ce vrem nu o sa ne opreasca niciodata de la a face rau (sau bine). Daca s-ar amesteca in libertatea soi vointa noastra, aceasta nu ar mai exista.
    Cu cat ma uit mai mult la clip cu atat imi dau seama ca este o colectie a celor mai penibile motive pentru a fi ateu (alea care iti vin in cap la varsta de 10-12 ani).
    Daca am fi constienti cate greseli facem nu cred ca am fi atat de suparati pe faptul ca religia "pretinde" ca suntem rai si pacatosi. Doar ca, din mandrie, consideram ca nu avem nici o problema, totul e ok.
    Din nou clovnu vb despre: daca eu ma rog si asta nu coincide cu vointa Divina (divine plan) ce se intampla ? :)) Revenim din nou la o logica umana cu care incercam sa cautam defecte Celui care nu este om.
    "If there is a God, may he strike this audience dead" - Liberul arbitru, Dumnezeu nu o sa omoare niciodata pe nimeni pentru ca nu crede. Este o pedeapsa pe care fiecare si-o aplica singur.
    Concluzia: daca imi pun 4-5 intrebari ipotetice si destul de simpliste, daca gasesc cateva ghicitori de genul " daca dumnezeu este atotputernic, poate sa creeze o piatra pe care nu poate sa o ridice ?! " si apoi ma uit la lume ca e urat, crima, foamete si razboi (si nu inteleg ca este vb de vointa omului, peste care Dumnezeu nu se baga), daca ma mai cearta si parintii si eu nu le inteleg mustrarea: nu mai cred in Dumnezeu. Sa fim seriosi.
    Este greu sa-L accepti pe Dumnezeu asa cum este (asa cum scrie in biblie ca este): de aceea multi zic ca ei cred, dar nu cred asa cum e in biblie. Practic isi fac un zeu propriu (iau ce e mai bun din fiecare religie): e atotputernic, te ajuta, e iubitor, are un plan pentru tine ... si resping ce ii face sa se simta prost (in mandria lor): nu-i place minciuna, nu-i plac lasii, nu ii place sa te inchini la zei falsi etc. ...

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt constient ca argumentele mele (care sunt logice pentru mine, dar poate nu si pentru tine, si crede-ma nu e vreo urma de ironie la mijloc, fiecare are dreptul la o parere)nu o sa te convinga de nimic. Mie mi-a placut cum a prezentat "domnul clovn" dupa cum i-ai zis tu, dar eu nu sunt de acord, dupa parerea mea a fost un om foarte mare.

    "Daca stam si analizam logic (chair dintr-un punct de vedere ateu) ele definesc liniile comportamentului uman in orice situatie, orice credinta ar avea sau n-ar avea."

    Pai eu asta zic, crestinismul e ipocrit ca pana la urma interesu poarta fesu cum se spune, si oricat de crestin ar fii omul cand vine vorba de interesul lui se desparte de latura lui crestina. De ce crezi ca guvernul da bani la biserici, dar nu si la scoli? Simplu, partidul te vrea prost oricare ar fii el, normal ca la plata putina vin profi varza. Sa comparam cati bani are un popa si cati are un profesor? :))

    George Carlin nu zice ca cele 10 porunci nu sunt bune si ca ar trebui sa facem orice cu exceptia lor, zice ceea ce cred si eu, sunt facute de niste oameni care NU LE RESPECTA si totusi tot prostu trebuie sa le respecte. Sunt facute de autoproclamtii trimisi ai lui Dumnezeu pe pamant. Nu cred in biserica crestina sau in orice alta religie. De ce? Simplu pentru ca popia e o meserie ca oricare alta. Sunt multe contradictii in religia crestina. Un exemplu, in biblie zice ca trebuie sa iertam pe toata lumea si sa ii consideram egali, sa nu ii judecam, si totusi biblia judeca anumite categorii de oameni. Un exemplu ar fii homosexualii. Nu sunt homosexual si nu ii suport pe astia care urla in gura mare ca sunt in genul travestitului ala de pe la tv. Dar e treaba fiecaruia ce face cu viata lui, cu cine si-o trage si cum. Cine sunt eu sa il JUDEC pe omul ala? Si cu ce e mai putin de condamnat un heterosexual cu obiceiuri gen scatofilie, zoofilie si alte alea? Cat timp nu face rau nimanui (raul e relativ ca si binele, asta ca sa stabilim clar chestia asta) si e consensual nu am nimic impotriva. Cu astia nu am nimic, insa cu pedofilii, zoofilii si altii de genul asta e alta problema.
    Nu judec oamenii care cred in crestinism, care sunt musulmani sau orice alta religie, este alegerea fiecaruia in ce crede si ce face.
    Ce ma enerveaza la religie este faptul ca prosteste, ca decide cineva pentru tine ce e bine, ce e rau, ce e etic si moral. De aia ai CREIER, sa gandesti. Sa decizi singur ce e bine si ce e rau. A ca si gresesti....asta e altceva. Cine ti-a zis tie ca ateii se considera perfecti? Cine ti-a zis ca ateii se considera niste oameni foarte buni? Aici depinde de fiecare.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu mai generaliza. Exista foarte multi oameni deosebit de destepti care sunt credinciosi pentru ca gandirea lor converge cu punctul de vedere crestin. Religia prosteste pe cei care oricum ar fi prostiti de orice pentru ca le este in sange.
    Asta zic, daca stai si te gandesti lucrurile de acolo o sa fie aceleasi cu cele liber-cugetate de tine.
    Nu neaga nimeni faptul ca exista preoti care fura, nu-si fac treaba cum trebuie si nu respecta deloc poruncile sau orice norma religioasa sau sociala. Se numesc (si s-au numit tot timpul) farisei. Iisus i-a condamnat si i-a dat afara din templu.
    Ma bucur sa vad ca esti linistit si iti exprimi punctul de vedere calm (pentru ca exista din ce in ce mai multi atei care isi proclama mesajul cu f multa ura si prostie, oameni pentru care tot ce e rau pe pamant vine de la religie si de la faptul ca s-au nascut in Romania, oameni pe care ii dispretuiesc).
    Nu neaga nimeni ca au existat momente in decursul istoriei in care mai marii bisericii au manipulat masele in favoarea lor, dar noi nu in ei credem, nu la ei ne inchinam.
    Gandeste-te in felul urmator (ca tot se prevad vremuri grele): nu multi mai au puterea sa rabde foamei, sa reziste asaltului ideologiei consumeriste americane, sa isi pastreze traditia, limba cultura. Majoritatea ar renunta la tot pentru o masina, o casa, niste haine si o pozitie cat mai bune in societate. Ortodocsii (adevarati) si musulmanii (si in general toti cei care sunt catalogati drept fanatici religios) sunt printre putinii care au forta interioara necesara (venita din post,rugaciune,contemplatie = cunoastere de sine) pentru a lupta pentru o libertate mai vasta decat shopping, net, vacante si distractii.
    Zici tu ca religia prosteste, eu iti zic ca marele mase de oameni oricum sunt destul de simple, nu e vb de religie> Religia are doar "vina" de a fi destul de raspandita. Intelegi ? Chiar daca ar deveni toti atei brusc tot prosti ar ramane. Asa este inteligenta distribuita pe pamant.
    Biserica ortodoxa nu a avut inchizitie, nu a ars pe rug, nu a ingradit libertati si a indemnat tot timpul la lectura si studiu. Biserica nu numai ca nu o sa-ti interzica, dar o sa-ti zica sa citesti pe Nieztsche, pe Freud, pe Marx, pe Kant. Pentru ca se vrea ca fiecare sa se elibereze de toate patimile lumesti cu ajutorul lui Dumnezeu, studiind pe cat posibil omul, lumea si societatea. Nu prosteste in nici un caz, pur si simplu nu poate sa-i "lumineze" pe toti.
    Daca nu esti de acord cu nici o religie (si iti inteleg perfect argumentele), macar crezi intr-o fiinta suprema, in ceva dincolo de noi, intr-un creator ... ?
    Sa nu crezi ca eu de exemplu provin dintr-o familie de habotnici sau de credinciosi. Familiea mea merge la biserica de paste. La fel ca tine, am incercat sa gandesc cu capul meu, sa vad care e treaba, am citit si eu cateva carti si am ajuns tot la religia in care eram botezat. Nu cred ca e o pozitie corecta cea de a crede ca religia in sine prosteste, desi inteleg de unde provine aceasta.
    Cat despre homosexuali: se condamna homosexualitatea pentru ca este impotriva naturii (oricine poate vedea asta). Se condamna orice fel de actiune care il reduce pe om la animal: lacomia, desfranarea, minciuna ... Pentru ca omul a fost creat pentru a gandi, pentru a crea (fiind dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu), nu pentru a trai, a manca si a face sex.
    Tine minte ca Biblia are si o fata alegorica si nu trebuie totul luat mot-a-mot, pentru ca multi fac greseala asta si asa ajung sa respinga religia pentru ca nu inteleg pe deplin (nu ma refer la tine, zic asa in general).
    Ideea de baza este ca oamenii sunt prosti oricum, nu religia ii prosteste. Preoti corupti si credinciosi limitati au existat si vor exista intotdeauna, dar o padure nu se judeca dupa uscaturi. Distributia inteligentei intr-o religie trebuie sa fie la fel ca in societate: multi oameni simpli (nu neparat prosti), majoritatea normali si mai putini foarte inteligenti.
    Sa traiesti.

    RăspundețiȘtergere
  6. Biblia a fost scrisa de oameni, nu am de unde sa stiu eu daca ei sunt sau nu trimisii creatorului, a fiintei divine(sper ca nu te superi ca nu ii zic Dumnezeu, daca te superi asta e :) )De asta nu iau ce scrie in biblie in nici un fel ;)Sunt destule lucruri (chiar si alegoric asa) care se contrazic dupa cum am mai zis. Eu unele lucruri din religia crestina le respect si altele nu, si nu are legatura cu religia. De exemplu nu inteleg notiunea de post.....ce rost are? E cam ca treaba aia cu eco odata pe an. Nu tot ce e rau de pe pamant vine de la religie sau de la faptul ca sunt nascut pe plaiurile mioritice(cum ar zice unii), dar sunt destule. De exemplu mie mi se pare o cretinatate fara margini ca eu dau bani la buget, nu sunt crestin, si totusi o parte insemnata din banii mei se duc la o cauza pe care eu nu o sustin.
    Tocmai din cauza acelor(multe) momente in care biserica a fost folosita ca instrument de manipulare (dupa parerea mea si a altora pentru asta a fost conceputa, dar sa presupunem ca nu e asa)nu suport biserica, popii si orice are legatura cu religia. Nici cu musulmanii nu am nimic numai pentru ca sunt musulmani, am o prietena destul de apropiata care are religia asta. Dar in numele religiei asteia unii oameni au facut ce au facut, asa zisul "Jihad" (care eu cred ca e facatura, ca si atentatele de la 11 septembrie si de la Londra din 2005, da asta e altceva)
    Lacomia si minciuna sunt de acord ca il reduc pe om la animal, dar la desfranare e ceva mai mult de discutat pentru ca e relativ. Eu consider ca orice e placut pentru amandoi partenerii si e consensual este foarte ok. Homosexualitatea chiar nu ma intereseaza ca e impotriva naturii pentru unii, daca aia o fac si asta se pare ca e natura lor e treaba lor. Cat timp nu sunt extrem de evidenti si nu vor sa iasa in evidenta cu asta ii accept ca pe orice alt om. Nu o sa marginalizez un om pe tema asta.
    Prostii mai mor, prostia e nemuritoare(zicea un intelept), prosti sunt de toate natiile, inaltimile greutatile etc.... sunt "In all shapes and sizes".
    Referitor la uscaturi cel putin la noi sunt mult prea multe in popie. Cel mai mult urasc ipocrizia.
    Nu stiu daca ai vazut vreo parte din Zeitgeist, mie mi se pare o teorie interesanta, chiar daca pe alocuri pare un pic exagerata.
    Mie fanaticii de orice fel si extremistii(nu numai religiosi, si politici si de orice alta natura) mi se par niste oameni sa zicem nu prea inteligenti.

    RăspundețiȘtergere
  7. Avand in vedere care este noul ideal in viata al multor oameni (a consuma cat mai mult: mancare, apa, benzina, bani, sanatate, nervi ...) cred ca postul este mai mult decat bine-venit: iti aduce aminte ca nu esti un animal care traieste pentru a-si satisface diferitele nevoi fiziologice si psihice primare. Iti fortifica vointa si ratiunea. Cand te abtii de la ceva iti dai seama cat de mult te domina acea dorinta (de a manca, de a bea, de a face sex, de a te distra, de a injura ...), te cunosti mai bine pe tine insuti. Un om care stie ce vrea si ce ii trebuie cu adevarat si se poate abtine de la multe lucruri este un om mai rational, mai normal, care nu se lasa prada dorintelor egoiste si de multe ori daunatoare.
    O alta functie a postului este aceea de a-i aminti omului ca este creat dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, neffind o simpla masinarie. Postul iti favorizeaza gandirea rationala, iti fortifica atentia si concentrarea.
    Alta functie ar fi ca te alaturi lui Iisus Hristos in patimile lui. Cred ca Insusi Hristos daca ar veni acum pe pamant ar fi impotriva multor preoti, dar asta nu inseamna ca trebuie sa fim impotriva Bisericii in sine (crestinii stiu ca Biserica = credinciosii + Hristos). Preotii sunt doar niste "functionari", neavand decat niste drepturi si responsabilitati mai mari.
    Cred ca r fi multe altele de zis despre post, dar nu ma pricep si nu cred ca aici e locul unei astfel de discutii.
    Si eu cred ca atentatele de la 11 sept sunt facaturi ale americanilor pentru a avea un pretext pt diferite masuri tampite: rawboiul din irak si afghanistan, restrangerea libertatilor si o posibila instaurare a unui guvern mondial (pentru ca oamenii se unesc numai cand au un inamic comun: terorismul si poluarea). Etapa cu poluarea este pregatita de cativa ani (adu-ti aminte de Captain Planet), ma intreb ce se pregateste acum cu atatea tampenii de desene animate numai cu draci, demoni, roboti si violenta.
    Trebuie sa intelegi ca nici pe mine nu ma intereseaza ca barbatii (sau femeile) (de comun acord) fac sex intre ei, dar incet incet, daca tolerezi lucruri de genul asta se vor raspandi la toata societatea: uita-te cum de la toleranta s-a trecut la acceptare si acum la promovare a tuturor orientarilor sociale (bolilor psihice). Prima data au scos homosexualitatea din ilegalitate, apoi au scos-o din manualele de psihiatrie (zicand ca nu mai e boala) si acum o promoveaza pe strazi si in legi. In anumite tari 'civilizate' (nu ca plaiurile mioritice :D) ai mai multe drepturi ca 'familie' de homosexuali decat de oameni normali.
    Inca o chestie: este foarte simplu sa nu intelegi (adica sa nu te interesezi destul) la ce foloseste postul (sau orice altceva) si apoi sa incepi sa judeci o intreaga credinta pentru ca nu o cunosti destul de bine(la fel si cu oamenii).
    Biserica are urmatoarea definitie:

    Biserica Ortodoxa = Credinciosii + Hristos

    Preotii sunt si ei niste credinciosi cu o functie mai importanta.

    Am vazut zeitgeist, mi s-a parut destul de pueril. Incepand cu Codul lui Da Vinci, biblia secreta, evanghelia dupa iuda .... si multe altele se incearca "dezvaluirea" unor "secrete" legate de crestinism. Mi se pare cam suspect ca au aparut atatea carti de genul asta in acelasi timp.
    Exista o ipoteza conform careia se incearca eliminarea credintelor puternice (ortodoxie, islam ...) pentru a netezi drumul unei dictaturi mondiale. Brusc apar f multi oameni care critica, ironizeaza si catalogheaza orice credincios adevarat drept "fanatic religios". Eu cred ca exista f putini fanatici asa cum ii vezi tu si mass media. Este un termen peiorativ inventat tocmai pentru a indeparta lumea de credinta, de mmoralitate.
    Pentru ca oricat ai incerca sa negi asta este clar ca intr-un mediu religios se invata cel mai repede si temeinic norme sociale, de onoare, de loialitate, de abtinere.
    Cei care stiu sa tina post sau au din fire tendinta asta de a fi rationali si chibzuiti vor putea spune NU in momentul in care, pentru anumite placeri si comoditati li se va cere un pret prea mare.
    Eu de exemplu cred ca nu suntem departe de momentul in care cipurile vor fi implantate in corpul uman (cu scopul de a facilita deplasarea peste granite, cumparaturile si purtarea tuturor documentelor personale intr-un singur cip), ori mie (fie ca sunt crestin sau nu) mi se pare o mare prostie si o crima impotriva libertatii si demnitatii umane. Crezi ca niste oameni care tot timpul au fost obisnuiti sa manance cand si ce au chef, sa se plimbe unde si cand vor si sa faca practic tot ce vor ar accepta vreodata sa renunte la atatea "luxuri" doar pentru ca li se pare anormal sa le fie implantat un cip ?
    Crezi ca vreun tigan d-asta cu X6 sau X5 ar zice : "Nu, eu sunt om, eu am demnitate, nu vreau sa-mi fie implantat un cip ?" si ar renunta la toate valorile lui fara numar ?!
    Crede-ma, chiar daca nu as fi fost crestin tot mi s-ar parea ceva ciudat: atata delasare si atata confort peste tot.
    Gandeste-te ca si sportivii tin anumite cure timp in care mananca numai anumite alimente. La ei vezi rostul ? Postul nu numai ca iti curata organismul de toxine si substante nefolositoare, dar iti curata si mintea si sufletul.

    RăspundețiȘtergere
  8. Daca e asa cum zici tu, sa nu fim animale, ar trebui sa fie un post continuu. E la fel de ipocrit ca si zilele astea eco si alte manifestari de genul. Cartile de care zici tu au aparut de mult timp, dar au fost cenzurate. Nu sunt lucruri noi teoriile astea, numai ca abia acum s-a permis mediatizarea lor. Momentan nu mai am timp sa comentez dar promit ca revin saptamana viitoare cu o discutie mai pe larg facuta intr-un nou post, nu de alta dar nu cred ca putinii oameni care imi citesc blogul chiar se uita si pe la comentarii.

    RăspundețiȘtergere
  9. Postul se tine inainte de paste, inainte de craciun si in fiecare miercuri si vineri. Nu doar o data pe an. Mi se pare o perioada rezonabila pentru a avea efecte vizibile.

    RăspundețiȘtergere
  10. OH bogdan u go pray to the invisible man in the sky...
    George Pogo ..lost cause..leave it..

    RăspundețiȘtergere

Gogule probleme ma?