luni, 26 noiembrie 2012

Probleme existentiale

Am avut "placerea" acum vreo 2 saptamani de a imi schimba cauciucurile cu cele de sezon rece. Pana aici nimic interesant. Ajung la vulcanizarea unde aveam programare m-a intampinat un nene cam agramat asa si care avea fata si gesturi de copil cu retard (nu am nimic cu oamenii cu asa ceva, am toata simpatia pentru ei si stiu ca aceasta e o comparatie care nu ii onoreaza). Am zis ok, poate asa e omul, pare mai tantalau putin. Dar cand, dupa ce i-am explicat ca masina trebuie ridicata la partea din fata dintr-un anumit loc ca nu mai are intaritura pentru cric la locul potrivit si insemnat pe prag a ramas un pic panou si l-a asteptat pe colegul lui. Din fericire acesta din urma era ceva mai rasarit si priceput. Omul de care am zis la inceput, desi lucreaza intr-o vulcanizare, era mai stangaci si nepriceput ca mine (cei care ma cunosc mai bine stiu ca indemanarea nu e punctul meu forte si mecanica/vulcanizarea nici atat). De exemplu numai baietasul mai priceput a dat cauciucurile jos de pe jante si le-a pus pe celelalte. Celuilalt i-a ramas greaua treaba de a pune rotile pe masina (de care pana si nepriceputu de mine e capabil dupa un pic de stradanie). Nici macar atata lucru nu a fost in stare desi lucreaza intr-o vulcanizare.

Ajung la una din cele mai problematice probleme(ca sa ne exprimam asa) ale acestui popor in acest moment. Cam nimeni nu face ceva la care sa se priceapa (si ma refer in primul rand la "meseriasi", zugravi, constructori, baietii de la service gsm, vulcanizare-vezi cazul de fata, desi nici alte domenii nu sunt scutite de habarnisti). Totul se face pe pile/relatii si toate lucrurile sunt facute ca sa fie la numar, si nu sa fie facute bine. S-a ajuns ca lucrul bine facut sa nu mai fie apreciat, ci sa fie apreciat cel mai ieftin lucru chiar si facut foarte prost. Si uite asa se duce la vale tot, din toate punctele de vedere. Sunt multi tepari si "priceputi" din astia si din cauza asta multi oameni cand vad un pret mic se gandesc la un nepriceput/o teapa ca de, au mai luat si ei. Trebuie sa recunosc ca motivul principal este implicarea statului in aceste probleme (lipsa de implicare adica, sunt lasati toti sa faca ce vor, OPC-ul e plin de spagari si specimene care mai de care), dar si aici problema sunt niste oameni care efectiv nu isi fac treaba. Taxele si impozitele sunt de-a dreptul obscene din punctul meu de vedere in ziua de azi, si, cu toate astea, acele taxe si impozite nu iti aduc practic nimic. Banii ajung la baietii destepti care fac treaba si prost (cateodata foarte prost sau deloc desi au incasat banii) si omul de rand trebuie sa se lupte pentru supravietuire. Numai TVA-ul si deja sunt foarte multi bani in vistieria statului. Vorba unor baieti, parca BUG Mafia "Din banii care ii faci, daca-s ai tai jumate".

Se pare ca guvernantii nostrii (de orice culoare politica ar fii) ori nu pricep ori nu vor sa priceapa(mai degraba partea a doua) ce e evident si pentru un ne-economist. Daca ai taxe si impozite foarte mari incurajezi coruptia si economia subterana, si organele de control foarte coruptibile nu ajuta deloc. Nu numai pentru ca sunt oamenii ai dracu si nu vor sa plateasca (desi sunt unii care nu si-ar plati impozitele si datoriile nici daca ar fii foarte mici, ca parlamentarii si altii asemenea lor) dar si pentru ca NU POT sa le plateasca pentru ca sunt mult prea mari si nu le-ar mai permite sa traiasca, pana la urma sa profite si ei de pe urma muncii lor, nu numai altii.Basca faptul ca practic nu iti aduc vreun beneficiu acele taxe si impozite, ci stii unde se duc.

Concluzia e ca in zilele noastre e epoca profitorului mai mult ca niciodata. Cu cat am evoulat mai mult din punct de vedere tehnic, cu atat involuam la nivel uman. Nu mai exista respect intre oameni, bunavointa sau alte lucruri din astea umane. Ci fiecare sa puna mana pe ciolanul cat mai mare si mai bun, restul da-i dracu, poa sa moara ca nu's de ai mei, adica o gandire animalica. Unii zic ca ne indreptam spre anarhie, spre jungla. Eu zic ca deja suntem acolo si partea proasta e ca putem face foarte putin in privinta asta. Daca esti bun cu toata lumea gasesti unii care profita de bunatatea ta si iti trece bunatatea.

Credeti ca se mai poate schimba lumea asta in bine? Daca da cum?

In articolul precedent am prezentat un articol de la Gandul cu modelul unui veritabil Superman si e ROMAN, deci se poate sa treci peste orice, chiar daca nu ai picioare si nu ai o mana. Deasemenea poti sa fii un om mai bun, dar numai daca VREI.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gogule probleme ma?