sâmbătă, 16 mai 2009

„Sapa-l pe colegul de serviciu" - sau cum poti scapa de orice urma de moralitate

„Sapa-l pe colegul de serviciu"


Anca Negoita 15.05.2009

"Si „Tine-te bine de scaun!" sunt doua dintre cele mai populare sfaturi pe care le da o companie austriaca de consultanta. M27 Consulting GmbH a adus in Romania un pachet de cursuri corporate la limita (i)moralitatii destinate celor care vor sa-si pastreze jobul pe timp de criza economica.

In strainatate M27 Consulting GmbH a lansat cursul de cativa, dar in Romania acesta exista numai din martie anul acesta. „Au participat pana acum 27 de persoane. Statistica insumata a celor 1.408 persoane care au participat la programe de instruire anti-concediere in Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria si Romania arata ca participantii au fost in proportie de 69% tineri (18-27 ani). 52% dintre ei activau in productie sau vanzari (in 21 de domenii de activitate diferite)", spune Clement Dan, managing partner M27 Consulting Romania.
Cursul are in vedere, printre altele, 7 obiceiuri care duc la pierderea sigura a slujbei, cele 10 atribute ale angajatului preferat de sefi si... 5 practici care te mentin angajat. Cele din urma cauta, pe langa imbunatatirea performantelor fiecarui individ, sa „arunce pisica in ograda vecinului", in sensul ca beneficiarul cursului va putea - dupa cum sustin organizatorii - sa reziste ca angajat intr-o organizatie prin orice mijloace.
Un obicei prost care ar putea duce la concediere este indisponibilitatea. „Nu e bine sa intarzii. Suna a sef obsedat de control? Ei bine, orice sef apreciaza sa poata sti pe cine conteaza si cand", explica managerul. La polul opus este un atribut pe care sefii il adora - atitudinea de tip „Se poate!". „Putine lucruri deranjeaza mai tare un sef decat sa-i spui de ce nu se poate sau de ce e greu sau de ce n-o sa iasa ceea ce tocmai ti-a cerut sa faci", spune Clement Dan. O tehnica valoroasa pe care o predau trainerii la cursurile anti-concediere este „Raporteaza-ti realizarile". Alaturi de aceasta, exista si tehnici usor mai neconventionale de tipul „fumeaza si asculta" - „iesi in micile pauze de fumat cu colegii tai. Chiar daca nu fumezi, ceea ce si recomandam, poti sa participi la aceste mici dar intotdeauna intense adunari. Si daca tot participi, asculta! Nu esti acolo ca sa vorbesti, ci ca sa asculti. Vei fi surprins de cate lucruri utile poti sa afli", spune managerul M27 Consulting.
„Nu stiam ce se va intampla la noi in firma in perioada aceasta de criza, dar am cautat si am gasit pe internet un curs de la M27. Mie nu mi-a venit sa cred ca trainerul ne spunea lucruri de genul «uite cum te sapa colegul tau, recunosti aceste semne...?» Si am recunoscut in exemple situatii de la noi din firma. Acum nu numai ca nu ma dau afara, dar ma gandesc si la o promovare peste vreun an", spune Marinela Zainea, un participant la curs.
Doar in luna decembrie 2008, conform cifrelor oferite de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca, 26.470 de oameni au fost disponibilizati in Romania. Rata somajului in decembrie 2008 a fost de 4.4%, in crestere cu 8% fata de aceeasi perioada din anul precedent. In primele luni ale lui 2009 alti 74.000 de oameni au fost disponibilizati.
„Cursul propus de M27 in Romania nu are de fapt nimic scandalos. Este vorba pur si simplu de realitatile concrete care se intalnesc in cadrul oricarei companii. Procedurile si cultura intalnite in majoritatea companiilor cu traditie fac ca unii dintre angajati sa fie marginalizati sau chiar concediati inainte de a li se da sansa sa se demonstreze. Noi le oferim cunostintele practice pentru a se adapta la cultura si filosofia companiilor in care lucreaza si pentru a arata angajatorilor ca isi merita pozitia din organizatie", explica managerul M27 pentru Romania, care spune ca, in urma unor cercetari ale preferintelor, cursul proiectat initial pentru doua zile a fost comasat in una singura. „Dureaza 8 ore si se tine sambata. Costa 149 de lei - este o oferta speciala valabila pana pe 30 mai", completeaza Clement Dan."

Surza Ziarul financiar Online http://www.zf.ro

Deci pot sa spun ca am ramas masca atunci cand am vazut articolul asta. Adica tu ca angajat trebuie sa te mentii prin orice mijloace unde esti chiar daca nu esti bun de nimic, sapandu-i pe ceilalti, nu prin calitatea muncii prestate sau prin faptul ca chiar muncesti spre deosebire de altii. Deja cred ca involuam nu evoluam din moment ce se pare ca peste tot se aplica legea junglei. Inteleg sa fii oportunist, asta este o calitate, dar cand asta implica sa ii sapi pe altii ...... Totul e permis in razboi si in dragoste, mai nou se pare si la locul de munca care, pana la urma, e un fel de teatru de razboi pe alocuri. Cica asta e evolutie......

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gogule probleme ma?